Ο συσσωρευτής (μπαταρία αυτοκινήτου)

μπαταρία αυτοκινήτου τι είναι


Ο συσσωρευτής σε ενα όχημα εκτελεί τρείς βασικές λειτουργίες:


  • α. Παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτηθεί ο εκκινητής(μίζα) και να επιτευχθεί η ανάφλεξη μεχρι να αρχίσει να λειτουργεί ο κινητήρας αυτοκινήτου.
  • β. Τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις καταναλώσεις του αυτοκινήτου, οταν δεν επαρκεί η ενέργεια που παράγει η γεννήτρια, ή οταν η μηχανή του αυτοκινήτου δεν λειτουργέι.
  • γ. Δίδει σταθεροποιημένη τάση για τη λειτουργία των καταναλώσεων του αυτοκινήτου.

 


Είναι στην ουσία μια αποθήκη που συσσωρεύει/αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να είναι πηγή ενέργειας, όπως η γεννήτρια.


Ο συσσωρευτής αποτελείται


Ενα δοχείο ή θηκη μαζί με το καπάκι του

απο στοιχεία που φέρουν θετικές και αρνητικές πλάκες μολύβδου. Απο τον αριθμό των στοιχείων καθορίζεται και η ονομαστική τάση της μπαταρίας αυτοκινήτου (π.χ για 6 στοιχεία έχει ονομαστική τάση 12V). Συνήθως όλα τα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με μια μπαταρία μολύβδου 12V.

Διαχωριστήρες μεταξύ των πλακών

Ηλεκτρολύτη (θειικο οξύ και νερό), απο εδώ μπορούμε να δούμε εαν είναιφορτισμένη η οχι η μπαταρία αυτοκινήτου βάσει της πυκνότητας και του όγκου του ηλεκτρολύτη που μειώνονται σιγά σιγά ανάλογα με το βαθμό εκφόρτισης,

Γέφυρες σύνδεσης και ακροδέκτες

Η αρχή λειτουργίας της μπαταρίας (φόρτιση και εκφόρτιση) βασίζεται σε χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα θετικά και αρνητικά ηλεκτρόδια του μολύβδου του.

Η μπαταρία αυτοκινήτου ικανοποιεί δύο βασικές απαιτήσεις

Α. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ


Βάρος και Ογκος οσο το δυνατόν μικρότερα για να μπορέσει να χωρέσει στη μηχανή


Β. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ


Η ηλεκτρική χωριτικότητα πρέπει να είναι συμβατή με τον τύπο του οχήματος στο οποίο πρέπει να εγκατασταθεί ενω και η εσωτερική του αντίσταση πρέπει να είναι οσο το δυνατόν μικρότερη.

Βασικά Χαρακτηριστικά Μπαταρίας Αυτοκινήτου

Τάση πχ 12 V

Χωρητικότητα Η ποσότητα του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να δώσει η μπαταρία και μτφ σε ώρες επι Αμπερ.

Αυτά για τις μπαταρίες αυτοκινήτου και τι πρέπει να προσέχετε και να γνωρίζετε. Η μπαταρία αυτοκινήτου θέλει προσοχή και καλούς χειρισμούς και είναι κάτι που μπορείτε πολύ ε'ύκολα να τοποθετήσετε μόνοι σας στο αυτοκίνητο σας με λίγη προσοχή. Στο E-shop με ανταλλακτικά αυτοκινήτων bestpriceparts έχουμε ειδικό τμήμα για μπαταρίες bosch και άλλες επώνυμες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και με εγγύηση. Καλέστε μας στο 2105728384. Επίσης διαβάστε και το εξής για τις μπαταρίες αυτοκινήτου και τον έλεγχο και συντήρηση.

Σύνδεσμος: Μπαταρίες αυτοκινήτων